Basiskruiden

New Year

Een van de basisbenodigdheden voor Indiaas koken, zijn natuurlijk de kruiden..

Ik heb hiervoor in India een soort trommel met allemaal potjes gekocht zodat ik alle kruiden lekker overzichtelijk heb en gewoon met een lepeltje eruit kan scheppen. Zou strooi ik nooit per ongeluk teveel hete pepers door mijn eten, zoals ik wel eens ervaren heb met de potjes uit de supermarkt. Maar deze zijn natuurlijk ook prima bruikbaar! Je zou een klein bordje kunnen pakken en daar steeds opscheppen wat je nodig hebt, zodat je het probleem van teveel strooien voorkomt.  In mijn trommel vind je de belangrijkste kruiden, zo’n beetje de basis voor elk indiaas gerecht. Dit zijn:

  • zout
  • geelwortel (ook bekend onder de namen zoals koenjit, tummeric of haldi,
  • een massala (betekent gewoon kruidenmix) mijn favouriet isMTR kitchen king
  • mosterdzaadjes
  • komijnenzaadjes, in de indiase recepten bekend als Jeera
  • ook zit er nog een potje coriander zaden in (maar deze gebruik ik maar soms, is dus geen basis)

Daarnaast vind je in mijn kast bakjes met de volgende zaken die ik vaak gebruik:

  • een blok cocos (ook wel santen genoemd in de supermarkt)
  • cocos in poedervorm
  • fenegriek zaden (methi seeds)
  • fenegriek bladeren (kasuri methi)
  • vliespinda’s
  • rode hete chillies
  • een potje
  • groene kardemon zaden (cardemon pods) in poedervorm is ook goed

Verder heb als basis altijd in huis:

  • witte uien
  • rode uien
  • verse gember
  • meestal verse koriander
  • verse knoflook
  • een paar aardappelen
  • pittige groene pepertjes (koop ik vers en vries ik in)
  • curry blaadjes (deze koop ik vers en vries ik meteen in, de gedroogde hebben geen smaak meer en kan je er dus net zo goed uitlaten)
  • (olijf) olie, elk bakproduct is goed te gebruiken, maar kan wel de smaak beïnvloeden dus experimenteer hier zelf mee.
  • rijst, bij voorkeur basmatirijst
  • yogurt, bijvoorkeur een beetje dikke zoals griekse of zonder vet, biogarde stand
  • papadums (om af te bakken)
  • Voor het bakken van indiase broden en frituurgerechten gebruik ik:
  • atta (chappati flour, lijkt op gewoon volkeren bloem, maar atta werkt toch iets prettiger vind ik)
  • besan, in het nederlands kikkererwten meell
  • rice flour, oftewel rijstebloem, maar dit lijkt op maizena
  • zonnebloem olie (voor frituren, voorkom walmen met een snufje zout!)
  • witte sesamzaadjes

Daarnaast vind je zaken zoals in mijn keuken:

  • tamarind (ik gebruik pasta uit een potje, maar je kan ook vers tamarind zelf extraheren; leg een zaad in heet water en knijp hem uit. Het harde schilletje gooi je weg, of gebruik zaadloze brokken of stukken
  • jaggery, is eigenlijk een soort samengeperste rietsuiker
  • pav baji mix (speciale kruidenmix om pav baji, broodje groente mee te maken)
  • rijst vlokken (om pooha mee te maken)
  • gepofte rijst (om chaat mee te maken)
  • pickles (als sidekick bij mijn gerechten, alleen voor de hot-liefhebbers)
  • mangopulp uit blik (verse mango is natuurlijk beter)